SANT JORDI 2023

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, enguany organitzem dos actes que creiem donaran a parlar:

Presentació del llibre “CUNIT DESAPAREGUT”

Divendres, 21 d’abril a les 18 hores. A la Biblioteca Municipal Marta Mata.

Conferència “L’ENTORN NATURAL DE CUNIT”

Dissabte, 22 d’abril a les 12 hores. Al Saló de Plens de l’Ajuntament.

Us en fem cinc cèntims a continuació:

Presentació del llibre “CUNIT DESAPAREGUT”

portada del llibre CUNIT DESAPAREGUT

Després del llibre monogràfic sobre les masies de Cunit, obra de Jaume Casañas i Carme Vera, presentat la passada Festa Major de Sant Sebastià, l’Ajuntament de Cunit continua amb el seu afany per recuperar la memòria històrica del poble amb aquesta nova obra sobre CUNIT DESAPAREGUT patrocinada per la Regidoria de Cultura i Patrimoni, editada per Efados, d’El Papiol, i amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

En són autors Jaume Casañas Mestre i Ramon Paraíso Gallardo. Fidels al manament que una imatge val més que mil paraules, l’editorial ha seleccionat algunes fotografies de les moltes cedides per diverses famílies cunitenques, i cada una d’elles s’acompanya d’un petit text explicatiu. En conjunt, el llibre es centra entre la primera dècada del segle XX i els anys setanta i en ell es pot seguir l’evolució del nostre poble a través dels actes socials que s’hi celebraven. Eren poc més de tres-cents habitants.

Com podreu observar a les seves pàgines, el llibre detalla la transformació d’una petita vila dedicada íntegrament a l’agricultura en un municipi atapeït de segones residències, ben lluny d’aquell tranquil i bucòlic dia a dia dels nostres pares i avis. Avui tot forma part d’uns records per no oblidar i per això hem volgut constatar-ho en aquesta publicació.

Conferència “L’ENTORN NATURAL DE CUNIT”

Diversitat, evolució i estat de conservació.

Vista de la plana del Castell on s’aprecia la zona humida propera a les vies del tren


A càrrec del professor Josep M. Álvarez de la Campa, de l’Institut Camí de Mar, de Calafell.

Tractarà sobre la vegetació del terme de Cunit, la transformació que ha tingut el paisatge i la situació recent. Es començarà amb un breu repàs a la modificació de l’entorn natural del municipi al llarg del temps, en especial en els darrers cent anys: l’abandó de conreus, la proliferació d’urbanitzacions, l’augment de la massa forestal…

També es farà una petita descripció dels principals ecosistemes naturals del terme (carrascars, pinedes, màquies, brolles, prats, vegetació ruderal, de roques, aiguamolls i de dunes). Finalment, també es valorarà l’estat de conservació actual, els impactes que poden patir les comunitats naturals i la seva vitalitat i protecció.

Sobre aquest tema poden ser interessants les intervencions i preguntes dels assistents a la xerrada.


Aquest acte està organitzat pel Grup d’Estudis Cunitencs “Delmacio de Conito” amb el suport de les Regidories de Cultura i Patrimoni.

Com de costum, en acabar se servirà un tast de cava.


Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s