Conferència: LES MASIES I LA VIDA RURAL

en el marc de les activitats programades per a la Festa Major de Sant Sebastià de Cunit.

Dissabte, 21 de gener 2023, a les 11’30 hores al Saló de Plens de L’Ajuntament.

LES MASIES I LA VIDA RURAL

Masia Vilaseca

Les masies conformaven l’espai rural que envoltava el nucli urbà de Cunit. En el seu temps eren unitats agropecuàries amb producció pròpia de la qual es podien abastar plenament quasi sense haver de dependre a penes d’aportacions exteriors. Generalment, no eren unitats unifamiliars, ja que tenien un habitatge pels amos i un altre pels masovers que tenien cura de la hisenda, a més de dependències annexes com corrals, cellers, cups, pallisses i més. Algunes tenien grans extensions de terra que necessitaven molta mà d’obra per treure el seu màxim rendiment amb molta variació de conreus, però generalment centrats en la clàssica trilogia mediterrània: cereals, oliveres i vinya.

Amb el pas dels anys i la industrialització de les grans ciutats properes, sobretot Vilanova i la Geltrú, amb un sou fix per vuit hores de treball, les feixugues feines del camp es van anar abandonant i avui les masies només són un record del passat recent. Algunes han desaparegut, com Can Toni, altres estan molt atrotinades i en perill d’esfondrament, com Cal Pla i Cal Raldiris, i altres s’han conservat com centres residuals de grans urbanitzacions. És el fidel testimoni d’un passat que ja mai més tornarà.

El conferenciant: Martí Boada i Juncà

Nascut a Sant Celoni, 1949.

Geògraf, naturalista i doctor en Ciències Ambientals.

Professor titular i investigador del Departament de Geografia de l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Principals camps de recerca: canvi ambiental global; biodiversitat urbana i forestal; comunicació ambiental.

Membre del Comitè Espanyol del PNNMUA (Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient), de la comissió de Comunicació i Educació de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides. Llicenciat en Estudis Catalans per la Universitat de Perpinyà.

Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya any 1999.


EL LLIBRE

El llibre de les Masies de Cunit consta de 81 pàgines dobles, és a dir 162 fulls i està estructurat en tres grans capítols

1.- Les Masies, generalitats, 

2.- Les masies, una a una,

3 .- Les masies, vivències diverses a través dels temps.

Els textos són obra de Jaume Casañas Mestre (1946), després de consultar diversos documents antics i moderns, més converses amb propietaris i masovers. Les imatges han estat recopilades per Carme Vera Bastidas (1953) que partint de diversos arxius i de la seva pròpia obra ha anat seleccionant les millors fotografies de cada una d’elles, incloent-hi els personatges que s’hi relacionen al llarg de la seva història.

Del terme de Cunit s’hi detallen les quinze masies, però a més, s’inclouen sis pertanyents als termes veïns de Cubelles, Calafell i Castellet que durant alguns segles van tenir una estreta relació amb Cunit, per la seva proximitat amb el nostre municipi.

És un estudi pioner perquè fins ara mai s’havia publicat un assaig similar i esperem haver posat el nostre gra de sorra pel coneixement del patrimoni rural de Cunit.


En acabar la conferència se servirà un tast de Cava.

Aquest acte està organitzat pel Grup d’Estudis Cunitencs “Delmacio de Conito” amb el suport de les Regidories  de Cultura i Patrimoni.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s