IN MEMORIAM

JOAN SANMARTÍ i GREGO

Pioner de l’arqueologia cunitenca

Volem dedicar un petit espai per honrar la memòria de l’amic Joan Sanmartí i Grego que va morir a Barcelona el passat diumenge 23 d’octubre. Catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona i gran arqueòleg.

Al llarg d’aquests últims quaranta anys va dirigir innombrables excavacions arreu del país i també fora d’Espanya però molt principalment a jaciments del Baix Penedès, sempre a la recerca del món ibèric i els seus contactes amb altres cultures de la Mediterrània.

L’estiu del 1982 va ser qui va donar el primer cop d’ull a les ceràmiques antigues que van aparèixer al turó del Corral del Castell. Com a gran expert de seguida va qualificar que es tractava de ceràmiques gregues i fenícies. Això ens va animar a seguir en la nostra prospecció de les terres properes i així en vàrem descobrir a altres punts del municipi, a Puig Pelós i a Les Figueretes. Llocs que en Joan Santmartí va venir a visitar i prospectar ràpidament amb altres companys del seu equip.

Malgrat l’interès personal que va demostrar en la protecció del jaciment descobert en aquest turó al costat de la carretera, i fins i tot amb la seva visita a l’alcalde de l’època, no es va poder aturar la construcció que hagués evitat la destrucció i arrasament del Corral del Castell. El boom i la febre de la construcció era imparable i amb això el circuit de les comissions i diners fàcils va deixar el patrimoni cultural local en el racó de l’oblit.

Avui el seu inseparable company d’excavacions, el calafellenc Joan Santacana, amb anys i panys d’estreta col·laboració en la seva gran tasca científica ens comentava:

” Ens ha deixat un home íntegre, savi, compromès amb la seva feina, lleial amb els seus amics i sobretot compromès amb el seu país, la seva llengua i la seva cultura”.

Joan Santacana

Descansi en pau.

Delmacio de Conito
Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s