Els símbols franquistes a Cunit

LA PLACA A LA FAÇANA DE L’ESGLÉSIA

Un dels primers símbols del franquisme va ser plantificar a la façana de la porta principal de totes les esglésies un gran plafó de fusta retolat amb els “caiguts” locals. La nostra vila, com també a altres localitats, no se’n va deslliurar d’aquesta nova normativa de la dictadura.

Sortida d’un acte religiós a l’església de Cunit, poc després del 1939. A l’esquerra, la gran creu de fusta negra i el plafó – en aquest cas il·legible – on consten els noms dels caiguts locals i que detallem en el text principal.

El gran rètol col·locat al costat de l’església de Sant Cristòfol i escrit en la llengua del “imperio” constava així:

CAIDOS POR DIOS Y LA PATRIA:

JOSE ANTONIO PRIMO DE RIVERA
LUIS PUJOL SOLER
JOSE MARSE MESTRE
PEDRO MARSE MESTRE
PEDRO MARSE FERRER
JOSE MARSE FERRER

PRESENTES

El plafó en qüestió sempre era encapçalat invariablement pel nom del fundador de la Falange Espanyola. Les cinc víctimes que continuen corresponien a veïns cunitencs, dels quals ens permetem de detallar-vos:

Lluís Pujol Soler era el masover i capatàs del Castell de Cunit, propietat de Francesc Corderas Viladevall i posteriorment del seu fill Sallvador Corderas Sagalés. Probablement va accedir a aquest càrrec arran de la venda el 1922 de la propietat de l’anterior titular Joan Braquer i Roger.

Instantània – any 1932 – de la família de Josep Marsé Mestre, un dels assassinats el 16 de agost de 1936.

Qualificat de persona de dretes, Lluís Pujol va ser durant alguns anys regidor del municipi i a les primeres setmanes després del 18 de juliol va mantenir-se en el càrrec malgrat que la finca va ser ocupada per milicians forans vinguts de Terrassa. Un diumenge del mes d’agost del 1936 a la tarda, mentre estava jugant a cartes al cafè del Sindicat va ser detingut pels revolucionaris i emportat fora de Cunit. El seu cos seria trobat al cap de dos dies al terme de Subirats. No era nascut a Cunit, però hi va residir molts anys. El seu fill Feliu Pujol Conill va ser quintat a Cunit i incorporat al front del Segre on va perdre la vida l’estiu del 1938.

Exterior de l’Avenc de Sant Antoni, amagatall on van ser descoberts i abatuts els quatre membres de la família Marsé: Dos germans: Josep i Pere Marsé Mestre, junt amb dos fills d’aquest últim: Pere i Josep Marsé Ferrer.

Els quatre membres de la família Marsé sí que eren naturals a Cunit, però cap a la dècada dels anys 20 els pares van adquirir la gran hisenda del Mas d’en Pedro o de Cal Paleta, dintre del terme de Cubelles, tocant el límit amb Cunit, sobrenom amb el qual es coneixia al cap de família Jaume Marsé Robert, mestre d’obres.

Josep Marsé Mestre (de cinquanta-dos anys) va fixar el seu domicili a l’esmentada Masia i el seu germà Pere (de quaranta-set) ho va fer a Vilanova i la Geltrú. Identificats amb els Tradicionalistes monàrquics ja s’havien significat en els enfrontaments dels anys 20 i primers dels 30 amb els terratinents i propietaris enfrontats amb els rabassaires.

Els altres dos membres Marsé Ferrer eren els dos fills adolescents d’en Pere (de 23 i 19 anys). Des de finals de juliol diversos escamots dels comitès de Vilanova, Cubelles, Cunit i Calafell, s’havien personat a la masia per a la seva recerca i captura sense poder-ho aconseguir. Tement el pitjor, els dos germans i els dos fills o nebots s’havien amagat a la muntanya de l’Avenc, situada per darrere del mas, on rebien periòdicament vitualles per a la seva manutenció. Finalment, però, van ser descoberts i de bon matí els diversos comitès locals – segons es desprèn de les actes de l’atestat – van fer una batuda als voltants de la cova.

El dia 16 d’agost de 1936, van ser encerclats i obligats a sortir, sota amenaces a la resta de la família, i un cop fora del seu amagatall van ser tirotejats i morts pels seus perseguidors.

Els quatre cossos van ser portats a Cubelles on van ser enterrats. Posteriorment i després de l’ocupació franquista se’ls va erigir un panteó al cementiri de la veïna localitat, on poc després es va inaugurar una plaça en el seu record. Un membre de la dita família va ser Josep Marsé Soler, nomenat alcalde de Cubelles, del 1945 al 1949. Era el fill de l'”assassinat” Josep Marsé Mestre.

Sortida de l’església de Cubelles, anys 48/49. El batlle, Josep Marsé i Soler junt amb el capellà Miquel Estruch

Delmacio de Conito
Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s