MES SOBRE EL BARRI DE SOTA EL CASTELL

Cal Barraques i Cal Modrow.

Com a continuació de l’última entrada al bloc (un Barri desaparegut) a la que fèiem referència al desaparegut barri de sota el castell, ens veiem obligats a fer-hi un petit afegit:

L’edifici que es veu a l’esquerra de la imatge és l’habitatge construït per la família Modrow.

Més amunt del barri, al nord de la plaça que formaven els tres edificis enderrocats cap als anys seixanta, hi havia una altra edificació en direcció al pont de l’antiga CC-246. Era una casa molt vella i bastant atrotinada que amb prou feina s’aguantava dreta; tant és així que al poble se la coneixia com a “Cal Barraques” doncs aquest era el seu aspecte interior i exterior, però tot i així hi vivia una família de la qual hem perdut el rastre. Aquesta va ser una de les primeres construccions que es van enderrocar, a primers dels anys cinquanta, a causa del seu estat ruïnós.

Wulf Modrow va ser l’enginyer agrònom alemany encarregat de la intensa explotació de la Plana del Castell a mitjan anys cinquanta i durant una dècada. A la imatge està acompanyat de la seva esposa, també alemanya, Waltraud Ebberhard.

Seguint la mateixa riba dreta del torrent, però molt més avall i passada la font en direcció a la masia de “Cal Raldiris”, cap a finals de l’any 1954 s’hi va bastir un edifici de nova construcció; es va aixecar com a habitatge per al nou encarregat de l’explotació agrícola endegada pel nou propietari José Emile Zupan-Dover. La casa la va construir el paleta cubellenc Joan Albet “Ceguet” per a la família Modrow-Eberhard, formada per l’enginyer alemany Wulf Modrow, originari de Dantzig, la seva muller Waltraud Eberhard i les seves tres filles: la Jutta, l’Eva i l’Ini. La llar acolliria també l’assistenta Mercedes Triguero, natural de Castelfalé (a Lleó) que anys després maridaria amb el paleta cubellenc Joan Llevadies, de cal “Banyarriquer” i passarien a residir a Cubelles.

Mentre s’acabava d’edificar el seu habitatge de Cunit, a mitjans dels anys cinquanta, la família Modrow va residir uns mesos a Cubelles, al carrer de Jacint Verdaguer numero 12, al primer pis i tenint com a veïns la família del Rafel Ibáñez Ivern, que habitava a la planta baixa. La casualitat va ser que els besavis d’en Rafel Ibáñez Ivern hagueren estat els masovers del Castell de Cunit l’últim terç del segle XIX.

Després de força anys dirigint la gran explotació de vinyes i regadiu que formaven les terres del castell, la família Modrow va comprar la masia de Cal Torrents cap als anys seixanta, fent societat amb dues altres famílies alemanyes: H. Zimmerman i H.Schmidt. Amb el decurs del temps el Sr. W. Modrow va acabar adquirint també la part corresponent dels seus socis i va quedar com a únic propietari del mas.

Vista de l’espai ocupat els anys seixanta pels tres habitatges que conformaven la petita plaça en el barri de sota el Castell. La imatge és actual i està presa des del terrat del nou edifici construït per la família Sanchez Martí, on hi havia el bar “El Sol” i una botiga de queviures. (autor de la fotografia Gerard Sanchez Martí). Es pot observar l’abundant i frondosa vegetació que ocupen ara els antics solars de part de l’esmentat barri.

Cal esmentar que el nou edifici del castell destinat a l’habitatge de la família Modrow s’hi va deixar un espai als baixos i sota cobert per acollir el safareig públic de Cunit, que abans estava als jardins del mateix castell al costat de la gran porta reixada, encara existent, al costat de la font i com entrada de vianants davant del forn. En el decurs dels anys seixanta i quan ja totes les llars cunitenques disposaven d’un quarto per rentar i les rentadores elèctriques es començaven a instal·lar a totes les cases, aquest espai públic per rentar va perdre la seva utilitat i va acabar tapiat, tal com es troba encara en l’actualitat.


Grup d’Estudis Cunitencs Delmacio de Conito.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s