LA PREMSA DE CAL MARQUÈS ES REINSTAL·LA AL VINSEUM

La “Joia” del Museu de Vilafranca.

la premsa al museu del vi a Vilafranca (anys 80)
Imatge dels anys 80. La premsa de cal Marquès a la sala dels baixos del primitiu Museu del Vi, a Vilafranca del Penedès.

Després d’haver estat desmuntada i guardada durant deu anys -des del 2010- al magatzem de reserves del Museu del Vi de Vilafranca del Penedès, la premsa de lliure originària de la casa pairal de “Cal Marquès” de Cunit es va tornar a transportar el passat 21 de gener. El seu nou emplaçament és el lloc que ocuparà la gran ampliació que s’està duent a terme de l’esmentada institució museística i rebatejada com a “Vinseum” a la plaça de Jaume I, al costat del Palau Reial, enfront de la basílica de Santa Maria. Fins ara s’hi dedicaven 500 m² d’exposició i ara amb el nou projecte s’arribarà fins als 3.000 m².

L’operatiu de transport i descàrrega va durar quasi tot el dia, perquè es va necessitar un gran tràiler articulat de 5 eixos i una empresa especialitzada en aquestes feixugues i delicades tasques. Com que les obres de construcció encara estan en curs, es va aprofitar que la façana no estava acabada per entrar la premsa cunitenca per una gran obertura que es va deixar expressament abans de finalitzar l’adequació del nou edifici.

Ara la premsa de “Cal Marquès”, convenientment protegida, podrà romandre a la seva ubicació definitiva, a la planta baixa del nou edifici, mentre segueixen les obres per acabar la construcció del museu.

Alçat lateral de la premsa de “Cal Marquès”. Parts: 1 – Anquer principal, 2 – Anquer balancer, 3 – Biga, 4 – Cargol, 5 – Nou o Femella, 6 – Lliura, 7 – Plat de premsa, 8 – Llibant, 9 – Espadelles, 10 – Timons.

Les seves monumentals mides: 14 m de llargada i 4 m d’alçada, i més de 5.000 kg de pes, feien aconsellable procedir al seu transport abans de cobrir totalment la façana. L’esmentada premsa va ser cedida al Museu del Vi a mitjans dels anys cinquanta pels propietaris de la gran hisenda cunitenca que dedicava quasi totalment les seves extenses terres al gran cultiu i a l’explotació de la vinya i del vi, principalment de la varietat “xarel·lo”. D’altra manera no es podria entendre la presència d’aquesta monumental instal·lació a la seva casa pairal del carrer Major –l’antic camí reial– de Cunit.

Façana de migdia de la casa pairal de cal Marquès, al carrer Major- antic camí reial- de Cunit

El desenvolupament d’aquesta nissaga cunitenca va propiciar la diversificació dels seus negocis, ja que també tenien companyies navilieres i es van dedicar al comerç sobretot amb Cuba i altres illes del Carib hispà. Tampoc van ser aliens esporàdicament al tràfic d’esclaus entre l’Àfrica occidental i les noves possessions espanyoles a la zona, tot i que el volum més gran dels seus negocis va ser el vi i els seus derivats. Els seus vaixells de tornada a Catalunya, a més de productes molt variats, també transportaven grans quantitats de cotó de les plantacions de Nova Orleans que van suposar l’arrancada de la indústria tèxtil de la família Marquès a Vilanova.

Vista del celler de cal Marquès. En aquest espai estava instal·lada la premsa abans de passar al Museu. Observi’s la gran alçada del sostre per poder-hi encabir l’eix del cargol i l’anquer, el mes alt, de 4 metres.

Els Marquès, igual que altres famílies vilanovines del mateix ram, i amb activitats similars com els Samà i els Raldiris, probablement van ser assentadors (proveïdors majoristes) de l’exèrcit espanyol, amb els seus vins embarcats i en bocois (bótes de 200 a 500 litres de capacitat) des de Vilanova per abastir les tropes que van lluitar sense èxit contra els independentistes cubans.

Dintre de poc la premsa de “cal Marquès” de Cunit, o “la Joia de la Corona” com l’anomenen els tècnics vilafranquins, tornarà a lluir aquest cop al seu emplaçament definitiu al “Vinseum” esperant la inauguració oficial que està prevista per al segon semestre del 2022.


Crèdits fotogràfics:

imatge 1: W.Llimona, arxiu J.Casañas M

infografía 1: Jordi Catalina. Basada en les dades infogràfiques del Vinseum de Vilafranca del Penedès.

imatges 3 i 4: C.Vera, arxiu Grup d’Estudis Cunitencs.


Grup d’Estudis Cunitencs – Delmacio de Conito

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s