PRESENTACIÓ DEL No 2 DE LA REVISTA “CHUNIDO”

portada chunido2rEns plau convidar-vos a la presentació del segón número dels quaderns d’història local: “CHUNIDO”.

Dissabte, 22 d’agost a les 12 hores, a la Biblioteca Municipal de Cunit.

A càrrec del Dr. JOAN SANTACANA.


ANDREU BISBAL, SENYOR DEL CASTELL DE CUNIT

DSC_0997
Imatge interior del castell de Cunit

Tal com anunciem el dissabte 22 d’agost presentarem el número 2 de la nostra revista “Chunido” quaderns d’història local. Dins del seu variat contingut i com article principal hi tenim la història d’en Andreu Bisbal, que va ser senyor del castell de Cunit vers l’any 1462 i de les seves dos vessants polítiques. Primer va ser fidel a la Generalitat i posteriorment va passar a defensar el bàndol reial d’en Joan II, enfrontat en una cruenta guerra civil que va durar deu anys i que va confrontar el poder reial amb les institucions polítiques catalanes.

Aquest article ha estat redactat per l’historiador Pol Bridgewater, doctor en Història Medieval de la Universitat de Barcelona

escut familia Bisbal-01
Escut d’armes de la família Bisbal

Detallem aquí l’escut d’armes dels Bisbal, segons l’Armorial Català fet sobre els anys 1515/19 per Esteve Tamborino, funcionari de la Generalitat però que també va estar com tabaler en la facció reial. Segons explica Tamborino, al final de la seva vida es va dedicar a anotar i detallar els escuts d’armes dels principals llinatges catalans de l’època. En el cas concret dels Bisbal explica que era un escut quarterat, A les parts 1 i 4 en camp blau apareix un castell d’argent. En els camps 2 i 3 vuit faixes, quatre d’argent i quatre de vermell. Segons els documents que hem trobat recentment els Bisbal durant tres generacions, del 1430 al 1512 encara que residents a Vilafranca van ser senyors del castell de Cunit.


EXCAVACIONS A PUIG PELOS- DOS CAMPANYES

També, en aquest mateix número, hi trobareu la informació al voltant de les dues campanyes d’excavacions que s’han fet fins ara al jaciment ibèric de Puig Pelós. A càrrec de Daniel López i Mireia Sabaté que treuen les primeres conclusions dels resultats obtinguts.


RECORDANT AL DR. RAMON DACHS

Dr. ramon dachs
El Doctor Ramon Dachs i Andreu a una fotografia d’arxiu

El doctor Ramon Dachs i Andreu, natural de Barcelona, va arribar a Calafell l’any 1917 i durant cinquanta anys va exercir la seva professió de metge al Sanatori Marítim de Sant Joan de Déu, on li va tocar de viure els tràgics dies de la guerra civil amb l’assassinat dels divuit frares que cuidaven dels malalts allí hospitalitzats. Dintre de les seves múltiples ocupacions el doctor Dachs encara va treure temps per visitar periòdicament els vilatans de Cunit, on cap als anys quaranta ja venia una tarda a la setmana amb el cotxe de línia de les 3 i se’n retornava amb el de les 6. En tres hores passava per totes les 40 cases del nostre migrat municipi preguntant per la salut dels petits i grans i receptant el que calgués, sense passar minuta pels seus serveis. Abillat amb vestit, “llacet” al coll, barret i bastonet a la mà, sempre va tenir obertes les portes de totes les cases de Cunit que van saber apreciar la seva exquisida educació, gran bondat i humanitat envers tothom.

Des de la seva arribada va romandre sempre a Calafell fins a la seva mort l’any 1968 amb setanta-set anys. Un any abans però, l’Ajuntament calafellenc li va tributar un sentit homenatge dedicant-li un carrer amb el seu nom al barri marítim. Malgrat tota la seva entrega al poble i habitants de Cunit aquí malauradament no es va perpetuar el seu record.

Article fet per Jaume Casañas Mestre, que de ben petit a finals dels 40 va conèixer el Dr. Dachs i les seves visites setmanals al nostre poble.

Aquest acte està organitzat pel Grup d’Estudis Cunitencs “Delmacio de Conito” amb el suport de les Regidories de Cultura i Patrimoni.

En acabar se servirà un tast de cava.

Podeu descarregar el díptic 31 d’aquest enllaç:  díptic nº31


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s