Cunit i el ciclisme

Des de finals dels anys 20 del segle passat, el ciclisme va ser un esport molt popular –tant com el futbol – al nostre país arrossegava grans masses d’afeccionats. A diferència del futbol que es practica en un recinte tancat i s’hi poden seguir totes les jugades, sense problemes, les curses de bicicletes – a excepció dels velòdroms – només permetien als afeccionats concentrar-se a les cerimònies de les sortides, al llarg del recorregut, sobretot als colls de muntanya i majoritàriament a les arribades, que sempre es feien al centre de les localitats que acollien el final de les proves. El ja clàssic circuit de Montjuïc, amb la lineal de meta sota les fonts lluminoses d’en Buïgas era el lloc tradicional de les arribades a Barcelona.

2 - Volta 1931
Volta a Catalunya de 1931. Imatge de l’etapa Reus-Alcañiz de 249 km, al seu pas per l’ermita de Vallivana, abans del seu pas per Morella. Es pot veure la gent del poble refrescant els ciclistes.

MARIANO CAÑARDO, EL GRAN ÍDOL.

1 - Mariano Cañardo
Mariano Cañardo, professional del 1926 al 1943, va ser l’ídol ciclista de la joventut del nostre país

Un dels campions consagrats d’aquesta època va ser en Mariano Cañardo, nascut el 1906 a Olite (Navarra), però establert des dels 14 anys al Barcelona barri de Sant Andreu. Va ser un consumat routier i va guanyar la Volta a Catalunya set vegades, on va ser també dues vegades segon i dues vegades tercer. A més va participar en dos Giros, no en va acabar cap, cinc Tours i dues Vueltas, on es va classificar segon en l’edició de 1935.

La seva trajectòria professional va durar des del 1926 fins al 1943. Després va ocupar diversos càrrecs tècnics i també federatius. Durant la guerra civil espanyola es va refugiar amb la seva família al Rosselló francès, on va defensar els colors de diversos equips del veí país.

A Cunit hi va venir el 1986, just un any abans de morir, convidat especialment pel club ciclista local amb motiu de la presentació de l’equip d’afeccionats que va muntar per primera vegada aquest any el Club Ciclista Cunit.

ELS CICLISTES CUNITENCS

3 - Ciclisme cunitenc
Pau Soler i Josep Martí, dos ciclistes cunitencs – Imatge presa a mitjans dels anys 30

El primer record gràfic que se’n té de ciclistes cunitencs és la imatge que adjuntem. Hi apareix – a l’esquerra – el Pau Solé i Farré, de cal Pau, acompanyat de Josep Martí Ricart de cal Martí. L’equipament que porten és d’autèntic professional. Maillot, collant, mitjons i sabatilles. El tradicional tubular o més aviat càmera, enrotllat al voltant de l’esquena i part superior dels braços. La bicicleta amb manillar de competició, és de plat i pinyó únic, per tant, sense canvi de marxes.

Segons ens han manifestat alguns familiars dels interessats, la fotografia està presa vers els anys previs de la guerra civil, probablement entre el 1934 i el 1936, donat l’aspecte d’adolescent dels dos ciclistes cunitencs. Hem de creure que devien participar en les nombroses curses de la comarca, en el triangle de les localitats del Vendrell, Vilanova i Vilafranca on ja existien clubs federats de ciclisme.

La fotografia està feta en un estudi fotogràfic, probablement Vilanova o Vendrell.

 


Grup d’estudis Cunitencs, Delmacio de Conito. Setembre 2019

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s