SANT JORDI 2019 – Presentació de la publicació: HISTÒRIA DEL CASTELL DE CUNIT

En el marc dels actes per a la diada de Sant Jordi a Cunit, el Grup d’Estudis Cunitencs organitza la pressentació de la publicació: Història del Castell de Cunit.

Dissabte,  6 d’Abril les 18 hores. Saló de Plens de l’Ajuntament de Cunit

castell cover

 

HISTÒRIA DEL CASTELL DE CUNIT 

Malgrat que Cunit ja s’esmenta vers el 929 com afrontació per la banda de mar, del terme del castell d’Olèrdola, no serà fins al 1157 que apareix el primer document conegut on es fa menció del castell. Sembla que tenia dues fortificacions, ja que el pergamí en qüestió detalla ben clar els dos noms: Conito i El Farell, que constituïen una entitat pròpia sota el domini de Delmacio de Conito, quan es va segregar – per venda – del castell de Cubelles. Al llarg dels segles diversos propietaris s’aniran succeint com a titulars del castell.

vista del pati interior
Vista del pati interior.

En principi i per diversos indicis pensem que la seva ubicació original era a l’actual casa pairal de cal Marquès. La situació d’El Farell en canvi ens és totalment desconeguda. Molts anys després, vers el 1300 (¿) es construeix un nou edifici al costat del torrent que més que castell és ja un gran casal senyorial. Construcció que per tradició encara es coneix avui com el Castell.

Cap al 1571 el castell de Cunit junt amb el de Cubelles eren propietat del noble Joan d’Ycart i per diversos enllaços posteriors passa a la família noble dels Llupià, originària del Rosselló. Vers el 1750 els Llupià per matrimoni emparenten amb els Desvalls de Lleida titulars dels marquesats d’El Poal i d’Alfarràs.

biblioteca del castell
La biblioteca a la planta baixa del Castell

La gran hisenda del castell de Cunit era la finca més gran de tot el terme però per la banda del sud tenia grans extensions d’aiguamolls. Malgrat això la vinya començava ja a explotar-se de forma intensiva i cada vegada més.

Sembla que durant els segles XVIII i XIX la hisenda va anar a menys amb la família Vidal. Un nou propietari cap al 1900 va ser en Joan Braquer, alcalde de Vilanova que va reprendre la producció vinícola amb gran embranzida fins a embotellar-hi vi blanc i claret amb l’etiqueta de “Castell de Cunit”, vi que va senyorejar a molts dels banquets de les principals famílies vilanovines. A la seva mort la finca es va vendre a la família Corderas, de Sant Feliu de Codines que el 1954, per la seva banda, la va vendre a la família Zupan-Dover d’origen eslovè i que el dia d’avui encara en manté la seva propietat, si bé ja han venut bona part de les terres a diverses promocions urbanístiques.

Tota la història del castell ha estat investigada amb detall per en Roger Benito, historiador de La Bleda ben lligat al nostre municipi amb diverses conferències i publicacions. Avui ens complau de presentar doncs la seva darrera obra, patrocinada per la Regidoria de Patrimoni en la seva tasca de donar a conèixer la història del nostre municipi.

Podeu descarregar el DIPTIC 27 ací

El conferenciant:

Roger Benito Julià

ROGER BENITO JULIÀ

Nascut a Barcelona (1978) 

Es va llicenciar en història per la Universitat de Barcelona en l’especialitat de Història Medieval a l’any 2002. L’any 2004 va completar la seva Diplomatura en Estudis Avançats amb la tesina: “La prostitució a la ciutat de Barcelona (1375-1415)”. El 2018 es va doctorar en història per la mateixa universitat amb la defesnsa de la seva tesi doctoral titulada “La prostitució a la Barcelona baixmedieval (segles XIV-XV)”, l’única tesi realitzada sobre la prostitució medieval realitzat a l’estat espanyol.

Ha realitzat nombrosos estudis sobre jueus, jocs, visites pastorals, sexualitat i transmissió de coneixements dins del món medieval. Ha treballat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó dins del programa “Espai i poder a l’Edat Mitjana” dirigit pel doctor Flocel Sabaté de la Univesitat de Lleida.

Ha escrit tres llibres: “De la Marca Hispànica a les terres de Marca: El Penedès” (editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs), la “Història gràfica de Cunit” (editat per l’Ajuntament de Cunit i la “Guia de Cunit” editada per la Diputació de Tarragona. Actualment es dedica a fer recerques arxivístiques per a persones que volen conèixer els seus avantpassats, activitat que combina amb la de formació d’adults.

Té un bloc personal www.avolsfembres.blogspot.com on penja notícies i reflexions sobre la història en general.

Imatge de Capçalera: Arxiu del Grup d’Estudis, altres, publicació.

 

Col·labora en aquest acte el  Grup d’Estudis Cunitencs “Delmacio de Conito” amb el recolzament de la Regidoria de Cultura. Un cop finalitzada la pressentació, es servirà un tast de cava.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s