Festes Majors. LES ORQUESTRES (4)

JOE GRIFOLL…… ¡Y con él llegó el escándalo…!!!

Una de les orquestres que va tocar a Cunit per la Festa Major a la Sala i que va deixar un agradable record, va ser la del JOE GRIFOLL, tot un “crack” de l’època musical dels 45 als 65 que li queda molt bé el títol d’aquella pel·lícula “Y con él llegó el escándalo…”

JAIME PLANAS Y SUS DISCOS VIVIENTES_ANYS 30 bis
Orquestra Jaume Planas. Anys 30, Barcelona. El trompetista d’abaix a l’esquerra es en Josep Grifoll

Va ser un avançat i un visionari. Va gaudir sempre d’una gran psicologia per captar els gustos de la societat de l’època. La seva actuació era un autèntic “show” doncs a més de la vocalista femenina va afegir sempre dues o tres “gogós” per animar l’espectacle, cosa mai vista en aquella època, i així provocar al públic dels poblets on el contractaven per als balls de Festa Major.

Una parafernàlia així era impensable en aquells temps, i més amb els capellans com a comissaris religiosos per vetllar per la fèrria moral cristiana. Perquè us en feu una idea, a moltes de les seves actuacions a sales de festa de grans capitals, se l’obligava a destacar als cartells la cantinel·la de ” prohibida la entrada a menores de 18 años”.

joe grifoll 1
Imatge promocional ja de “Joe” Grifoll com el gran mag de la trompeta.

Quan actuava pels pobles havia d’anar amb molt de compte amb el “destape” de les vedettes doncs sempre podia ser objecte d’alguna denúncia de la Guàrdia Civil instigada i promulgada pel capellà local, que tot sigui dit, sempre aprofitava l’ocasiò per a treure el nas per la Sala.

Josep Grifoll era natural del poble de Gratallops, al Priorat i, de ben jovenet va dedicar-se a la música. A mitjans dels anys 30 tocava de trompetista a la gran orquestra barcelonina de Jaume Planas i amb la que va fer diverses gires per Europa i Amèrica.

A principis dels 40 ja va crear la seva pròpia orquestra i va internacionalitzar el seu patronímic passant a anomenar-se “JOE GRIFOLL y su orquestra”, va tenir oficina pròpia a Barcelona, al carrer Vallhonrat, a l’avinguda del Paral·lel. Ja hem comentat que era un gran animador i les seves actuacions es convertien en autèntics espectacles musicals. Això va ser la causa també de què muntés diverses comèdies musicals amb un bon nombre d’artistes que es cuidaven d’animar i provocar les passions del públic tot esquivant la censura del moment.

 

orquestra Joe Grifoll1
Orquestra del gran mestre “Joe Grifoll”, amb músics i vocalista. Falten encara les “gogós” que no apareixien en imatge al cartell però sí a la realitat a dalt de l’escenari.

Als seus cartells s’anunciava sempre com “El gran mago de la trompeta”. Va amenitzar moltes vetllades a l’Hotel Ritz, a la Gran Via, on es reunia el bo i millor de la societat barcelonina de l’època. Durant diverses setmanes va actuar a la Televisió Portuguesa. En una de les seves gires transatlàntiques va tocar durant tres mesos al cabaret Tropicana de L’Havana.

Malgrat ser un gran músic i showman amb prou feines queda informació registrada de la seva llarga i espectacular trajectòria.

Amb el seu agradable record donem per tancat aquests quatre capítols que hem dedicat a les orquestres que van passar per Cunit entre els anys 40 i fins als 60.

(La major part de les imatges de formacions musicals que han anat apareixent han estat extretes de l’excel·lent i documentada Web de Josep Loredo: Cobles, orquestres i conjunts de Catalunya)


Grup d’estudis Cunitencs, Delmacio de Conito. Desembre 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s