Festes Majors. LES ORQUESTRES (2)

Continuem comentant les orquestres que en els 40/50 i 60 passaven per Cunit per amenitzar les Festes Majors. Ja vam dir que la immensa majoria venien d’El Vendrell on hi va haver moments que hi van coexistir fins a tres formacions musicals diferents i veritablement, a la mateixa vila no hi havia prou músics així que els diferents grups havien d’incorporar gent de fora per tal de poder completar les respectives plantilles. Hi hem trobat músics de Bellvei, Sitges i fins i tot de Sarral.

6 - MELODIA_ANYS 50 (Ball)
L’orquestra “Melodía”, és la que més anys s’ha mantingut en primer pla en el panorama musical comarcal.

MELODÍA

Aquesta orquestra es va fundar l’any 1931 i dintre de la moda d’aquesta època es va anomenar “Melody Jazz”. Amb l’adveniment del règim franquista, i acabada la guerra civil, les autoritats van suprimir tots els noms que feien “tuf” d’importació estrangera. Així doncs, l’orquestra es va veure forçada a canviar el nom a “Melodía Orquesta”.

5 - Ramon Calduch
El cantant Ramon Calduch, mentre feia el servei militar a Tarragona va debutar amb la “Sensación” però pocs mesos després va passar a la “Melodía” on hi va romandre fins al 1958.

Un dels millors vocalistes que va tenir va ser el cantant Ramon Calduch (de Montcada i Reixach) procedent de l’orquestra Bristol’s, també vendrellenca. I que anys després faria una gran carrera discogràfica en solitari. Fent el servei militar a Tarragona va debutar el 1955 amb la Bristol’s i pocs mesos després va passar a la Melodía on va romandre fins al 1958.

La Melodía en els anys 60/70 va esdevenir una de les millors orquestres d’Espanya i es dóna el cas que en un d’aquests anys va batre tot un rècord. Va fer 170 actuacions en una sola temporada tocant per tot Catalunya, Aragó, Rosselló, País Valencià, Castella i les Illes Balears. L’any 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi, per commemorar la seva llarga i dilatada trajectòria musical.

SENSACIÓN

Una altra de les bones orquestres vendrellenques. També va ser fundada en la dècada dels anys 30. Tenim constància que l’any 1933, la “Sensació” – el nom original – va tocar a Cunit en la gran festa que va fer l’ajuntament per celebrar l’arribada de la llum elèctrica al nostre poble. Passada la guerra civil també se li va haver de castellanitzar el nom i va passar a anomenar-se “Sensación”. Normalment anaven 10 músics, però en un cartell publicitari d’aquesta època amb l’Arc de Berà de fons, hi apareixen 16 professionals. Coses del “maketing” de l’època, perquè el cartell en qüestió es va ser amb diverses imatges: en una els músics “repetits” tocaven uns instruments i en l’altra imatge els mateixos músics tocaven altres instruments. En total el cartell que es publicitaria amb 16 músics semblava una gran orquestra de veritat i realment impressionava a les comissions de festes dels diversos indrets on s’enviava en recerca d’actuacions i contractes.

4 - SENSACIÓ_ANYS 60 sense rètol_phixr
Una imatge de l’orquestra “Sensación”, anys 50

Ignorem com cobrien l’expedient quan a les diverses actuacions només s’hi presentaven els 10 únics músics de la plantilla. Potser feien una rebaixa a la factura total. Una altra cosa podria considerar-se com un engany o una estafa.

Un dels bons músics i que va formar part de la “Sensación”, va ser l’andalús José Cabezas Machuca, natural d’Estepa. S’hi va incorporar l’any 1961 després de tres anys de servei militar a Huelva on ja tocava a la banda militar del regiment Granada 36 on estava destinat. A la “Sensación” hi va romandre 23 anys. Era un gran virtuós del trombó, però a la vegada també tocava altres instruments. Fins i tot va compondre un pasdoble -Estepa- en honor a la seva vila natal. Des de sempre ha estat lligat a la música, i fins fa poc encara tocava a la Bellvei Jazz Band.

(pròximament, en un tercer article acabarem l’apartat de les orquestres que van passar per Cunit)


Grup d’estudis Cunitencs, Delmacio de Conito. Octubre 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s