Les Festes Majors: LES ORQUESTRES

Com ja hem comentat en anteriors notes, les festes grans se celebraven amb balls amb orquestra a la “Sala” al costat de l’antic cafè. Principalment les festivitats eren per Sant Sebastià (20 de gener, festa major petita) i per Sant Cristòfol (10 de juliol, festa major gran), ocasionalment també s’havia fet ball per Sant Isidre, el 14 de maig, que era el patró de la pagesia.

Savoy_ràdio TGN
Orquestra Savoy, de Torredembarra (imatge per deferència de la família Miracle)

Naturalment, a l’hora de llogar les orquestres sempre primava l’aspecte econòmic i per tant a fi de no incrementar la factura sempre venien de llocs no molt llunyans. La proximitat del seu lloc d’origen sempre es tenia en compte a l’hora de fer les contractacions.

RIALTO_1957 (1)
Orquestra Rialto, d’El Vendrell, una de les més antigues de la capital del Baix Penedès.

La majoria de formacions musicals venien d’El Vendrell, que de sempre havia estat una vila amb gran tradició musical però un cop passada la guerra civil, entre els 40, 50 i posteriors, de vegades també en venien d’altres localitats com Vilanova, Torredembarra i Valls.

BRISTOL'S_1952
Orquestra Bristol’s, també d’El Vendrell. Aquesta formació va ser llogada el 15 de setembre de 1954 per la família Zupan per celebrar la gran Festa popular en prendre oficialment possessió com a nou propietari del Castell de Cunit.

A El Vendrell en aquests temps van arribar a coexistir dues i fins a tres orquestres: La Sensación, la Rialto, la Bristol’s i més tard la Melodia. La rivalitat entre elles era molt aferrissada i també els traspassos de músics d’unes a altres per motius personals de caràcter i disputes diverses.

En la nota d’avui aportem tres imatges d’algunes d’aquestes formacions musicals de l’època i que van passar pel nostre poble.


Grup d’estudis Cunitencs, Delmacio de Conito. Octubre 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s