Cunit, a la recerca del seu passat

lloc-on-subica-el-jaciment-iberic-de-puig-pelos-5acdee086a106

Lloc on s’ubica el jaciment ibèric de Puig Pelós. AJUNTAMENT DE CUNIT

Cunit realitzarà, la setmana vinent, una intervenció arqueològica amb l’objectiu de calibrar l’estat de conservació de les restes del jaciment ibèric de Puig Pelós i confirmar la seva cronologia dels segles III a I aC. La recerca té un especial interès a treure a la llum les dades relacionades amb l’arqueologia de la vinya i el vi del Penedès Marítim i socialitzar els seus resultats al municipi.

L’excavació la porta a terme la cooperativa ArqueoVitis, amb l’ajuda dels alumnes del Centre de Formació d’Adults Dolors Paul, que formaran part de l’equip de recerca en els treballs de camp i de laboratori, i la col·laboració de la Biblioteca Municipal Marta Mata. La motivació principal de la present intervenció arqueològica preventiva al jaciment ibèric de Puig Pelós de Cunit és l’interès a conèixer i posar en relleu el patrimoni arqueològic per part de la propietat dels terrenys, l’Ajuntament de Cunit, a través de la regidoria de Turisme i Patrimoni.

Aportar llum sobre el jaciment

La intervenció al Puig Pelós té com a objectiu avaluar el potencial arqueològic del subsòl dels terrenys, constatar l’estat de conservació i definir la seva cronologia. Una recerca arqueològica que pot aportar llum sobre el jaciment, fins ara mai excavat, i que, en un futur, pot integrar-se dins les rutes culturals del municipi i la ruta dels jaciments ibers cunitencs juntament el Fondo del Roig i el Corral del Castell.

El jaciment de Puig Pelós està situat a 1.200 metres de la línia de la costa i situat a uns 800 metres a ponent del Corral del Castell, emplaçat a peu d’un turó del qual rep el nom. Es tracta d’una zona boscosa, a tocar el carrer de l’Ebre, si bé situada al capdamunt d’una plana de conreu delimitada al costat de llevant per un petit torrent conegut amb el nom de torrent de la Creueta.

Cap intervenció arqueològica fins ara

àmfora-ibèrica-SJ169
Àmfora ibèrica trobada al jaciment arqueològic de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès. De característiques similars als fragments trobats a Puig Pelós

Descobert el 1984 pel cunitenc Jaume Casañas Mestres, no s’hi ha practicat cap mena d’intervenció arqueològica. Tan sols recollida superficial de ceràmica. Les dades obtingudes durant la prospecció portada a terme per l’equip de l’estudi del paisatge arqueològic antic a la Cossetània oriental indiquen que es tracta d’una dispersió màxima de 4200 m² de ceràmica en superfície, sobretot ceràmica comuna ibèrica i una menor proporció d’àmfora itàlica o romana. Actualment els terrenys es troben aterrossats i sense conrear, amb bosquets de pi i on aflora sovint la roca mare, fent pensar que resta força arrasat.

Entre els materials arqueològics trobats en superfície cal destacar àmfora púnica de la ciutat d’Eivissa, àmfora grecoitàlica, àmfora itàlica, àmfora ibèrica, vaixella ibèrica comuna i alguns fragments de ceràmica romana de la zona de la Campània. No s’hi observen estructures, encara que sí uns marges de pedra molt gruixuts. Aquests materials permeten situar el jaciment amb una cronologia provisional entre finals del III aC i el I aC (-200 / -50).

Jaume Casañas, regidor de Turisme i Patrimoni posa l’accent en què «és el primer cop que s’actua en aquesta zona, creiem que el valor de la troballa és prou important per dedicar uns treballs professionals i esbrinar amb exactitud tota la informació possible de les restes». El regidor conclou que «aquestes actuacions són nous passos per anar completant la història del nostre poble, però també el patrimoni col·lectiu del Penedès Marítim».

Grup d’estudis Cunitencs, Delmacio de Conito. Abril 2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s