La Talaia de Vila-Seca

Cercant el Farrell

Gràcies a la troballa i interpretació de l’escriptura de la venda del castell de Cunit i el seu terme, segregat el 1157 del de Cubelles, segons consta en un pergamí a l’arxiu del Marquès d’Alfarràs, des del 2014 sabem que al municipi de Cunit i a més del propi castell que no és l’actual hi havia una altra fortificació ben propera que s’anomenava Farell.

talaia-on

Aquest topònim el segle XIV sembla que encara es mantenia, però amb el pas dels anys es va perdre. Avui no en queda cap rastre ni escrit posterior al segle XV ni tan sols cap munt de pedres o restes que puguin interpretar-se com la probable ubicació d’aquest desaparegut topònim. Com el seu nom indica està claríssim que estava en un lloc elevat, probablement en el cim d’una muntanya i que gaudia d’una bona visibilitat terrestre i marítima i era una torre de guaita.

De localitzacions probables en tenim teòricament alguna. Enfront del complex dels cinemes de Segur, on arribaven antigament els límits de Cunit per la banda de ponent, i dalt d’un turó avui aquesta petita elevació que no supera els 100m encara se’l coneix amb el nom de COMAFARELLA…… Ves a saber doncs si té algun lligam o alguna relació amb el topònim cunitenc perdut.

Darrerament també hem conegut l’existència d’una antiga torre sobre la muntanya de Puig de Tiula (166 m) i sobre la mateixa carena de la serra que separa en aquest punt els termes de Cubelles i Cunit. Actualment parcialment urbanitzat i ocupat pel carrer Urà (Urano). La dada en qüestió apareix citada en el llibre “Els noms de lloc del terme de Cubelles” escrit pel rivetà Xavier Miret i editat el 1989.
En l’esmentada publicació apareix:

“Hi havia una muntanya al límit entre Cunit i Cubelles.”

A les darreries del s. XVI trobem els esments següents (Ms.1593, arxiu comarcal de l’Alt Penedès):

“El límit de l’antiga quadra de Gallifa – al costat del riu Foix – i tirant dret a sol ponent a la muntanya que va a la talaia de Vilasecha aygua vessant”

Queda clar doncs que en aquest indret hi havia una torre de guaita avui desapareguda i que es coneixia com a Talaia de Vilaseca. En una inspecció del terreny, feta tres anys enrere, per aquesta carena – avui és un carrer asfaltat – no s’ha trobat cap mena de resta de mur o amuntegament de pedres que puguin fer sospitar l’existència de qualsevol fortificació, no obstant si és ben clara la seva existència per la menció que en fa l’escrit documentat. El lloc té una visibilitat extraordinària tant de la façana marítima com de tot el territori que l’envolta per tots els punts cardinals.

Amb això volem donar fe de l’existència d’una torre desconeguda al nostre terme i potser la ubicació del castro del Farell. És un supòsit més que ens obliga a seguir en la seva recerca.

Grup d’estudis Cunitencs, Delmacio de Conito. Gener 2018

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s