Propera conferència: “12 de setembre del 1213 BATALLA DE MURET: La fi del somni català a Occitània”

battalla_muret

Inclòs en el marc de les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya a Cunit, us convidem a la conferència sobre un dels actes que van marcar el futur de la Terra que ens acull:

Dissabte, 9 de setembre a les 12 del migdia al Saló de Plens de l’Ajuntament de Cunit.

LA BATALLA DE MURET

Muret era una petita vila, a 20 kms. al sud de Tolosa, la capital del comtat i situada a la confluència del riu Louge amb la Garona que baixa de la vall d’Aran en el seu extens recorregut cap a Bordeus. El conjunt fortificat gaudia d’una bona posició estratègica, ja que el terreny en forma de triangle tenia dos costats ocupats pels dos rius esmentats. Comprenia un poderós castell amb la vila vella dintre del seu recinte més la part exterior, ja fora de la protecció de les muralles i coneguda com a vila nova.

La batalla de Muret amb la derrota i mort del rei Pere I, va marcar l’inici de la dominació dels reis de França sobre l’Occitània, fins llavors sota la influència de les aspiracions dels reis de la corona d’Aragó a la regió en el seu intent de formació d’un poderós regne centrat en els Pirineus amb terres a les dues vessants i que d’haver-se consolidat, el devenir dels regnes d’Espanya i de França hauria estat molt diferent.

01-muret-en-la-edad-media-con-el-castillo-de-comminges-desde-la-otra-orilla-del-garona
Vil·la i castell de Muret amb el riu Garona en primer terme, segons un grabat del segle XIII

La presència del rei Pere i les seves tropes a la regió era originada per raons de defensa dels drets feudals envers els comtes de Tolosa, Comminges i Foix, amb qui estava lligat per llaços familiars i també per raons de vassallatge a què estava obligat , com a senyor feudal, per sobre d’ells. Malgrat ser intitulat com a El Catòlic pel mateix papa Innocenci III que l’havia coronat com a rei a Roma uns anys abans, arribat el moment de defendre els seus súbdits occitans, no va dubtar ni un moment en prendre les armes per enfrontar-se al poder de l’església.

sixena_PERE_II
Monestir de Santa Maria de
Sixena, Osca
Imatge del panteó reial a la capella de Sant Pere on reposen les restes del rei Pere I, mort a la batalla de Muret.

L’enfrontament de Muret va tenir lloc el dia 12 de setembre del 1213. Malgrat que les forces aliades (catalans, aragonesos i occitans) eren majoritàriament més nombroses que les que se’ls hi enfrontaven croats i francesos comandats pel temible Simó de Montfort la topada va ser fatal i el rei Pere va ser dels primers en caure mort provocant immediatament la fugida desordenada de la seva host i les tropes aliades. Molts dels seus soldats van morir ofegats en travessar el riu Garona en cerca de refugi en els boscos veïns.

El guanyador, Simó de Montfort que ja s’havia apoderat dels vescomtats de Narbona, Besiers i Carcassona va afegir també el comtat de Tolosa a les seves possessions corrent tot seguit a declarar-se vassall del rei francès Felip II, del que ja era súbdit. Tot això amb el vistiplau del papa de Roma, Innocenci III, principal impulsor de la croada engegada anys abans per combatre l’heretgia dels càtars o albigesos. Heus aquí com un problema religiós es va convertir finalment en un conflicte polític per annexionar el gran territori de l’Occitània que en pocs anys va passar a dependre del reialme de França.

En acabar la conferència es servirà un tast de caves dels cellers Jané Ventura d’El Vendrell.

El conferenciant:

s200_pol.bridgewater

POL BRIDGEWATER

Nascut a Barcelona el 1992,graduat en Història (2010-2014) per la Universitat de Barcelona (Premi extraordinari de Grau) i màster en Cultures Medievals (2014-2016) per la Universitat de Barcelona (Premi extraordinari de Màster). Actualment està cursant el segon curs del doctorat en Cultures Medievals.

La seva especialitat es la recerca en la història de l’assistència i l’hospitalitat a l’Edat Mitjana i la història política i cultural de la Catalunya medieval. En aquest sentit, ha estudiat les relacions entre Catalunya i Occitània durant els segles XII i XIII, i ha impartit diverses xerrades i classes magistrals sobre diversos aspectes de la història comuna entre aquests dos territoris.

Pots descarregar-te el Diptic21

Foto de Capçalera, extreta d’un segell de tirada limitada del servei postal francès produït a l’any 2013.

Gravat extret del web (Os Zerrigüeltaires)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s