Propera conferència: El patrimoni perdut… EL CORRAL DEL CASTELL, un jaciment ibèric oblidat.

En el marc de la Festa Major de Sant Sebastià us proposem una conferència a càrrec de Daniel López Reyes i Alba Castellano Aragonés.

Dissabte 21 de gener a les 18 hores, Saló de Plens de l’Ajuntament

elcorral-del-castell

Conferència centrada en el jaciment del “Corral del Castell”, descobert l’estiu de 1982 i arrasat dos anys després al rebaixar-se el turó on estava situat. Les terres extretes es van aprofitar per construir els dos passos elevats sobre el ffcc, el de la carrerada de Santa Coloma i el de l’avinguda Juli César. Posteriorment i sobre les restes del turó s’hi van edificar diversos blocs d’habitatges.

L’esmentat jaciment arqueològic, datat com un assentament ibèric del segle IV a JC, estava delimitat per la carretera C-246, el carrer dels Baladres i el carrer Montblanc., per la banda de ponent arribava fins al Terra Blanc. A causa de la desídia i a les circumstàncies del moment, no s’hi va fer cap mena d’excavació arqueològica, només va poder recollir-se el material – no tot – que apareixia mentre les maquines excavadores anaven arrasant el lloc. Afortunadament abans de la seva total destrucció es va poder localitzar un camp de sitges i recuperar una gran quantitat de restes ceràmiques que en el seu moment van permetre de poder reconstruir diverses peces: tres àmfores , una gerra, un vaset i un ungüentari.

Ara ,34 anys després un equip d’arqueòlegs de la universitat de Barcelona i Lleida i des de l’estiu passat està netejant, classificant, siglant i estudiant tots els fragments ceràmics més significatius. Això permetrà estudiar, per la seva morfologia, l’origen de moltes de les peces així com el probable contingut, fruit de l’intens tràfec comercial a què estaven sotmeses les nostres costes i que queien de ple en les rutes mediterrànies emprades pels marxants fenicis i grecs que van descobrir les grans possibilitats de les terres ocupades pels primitius habitants d’aquestes contrades.

Dos dels investigadors han volgut aprofitar aquesta diada festiva a la nostra vila per oferirnos els primers resultats de les seves investigacions i a la vegada avançar també amb les conclusions prèvies que es poden extreure, fins al dia d’avui , del seu treball.

Els conferenciants:

daniel-lopez-reyes

Daniel López Reyes

És llicenciat en Història Antiga per la Universitat de Barcelona. Arqueòleg professional especialitzat en estudis paleocarpològics dintre de la disciplina de l’arqueobotànica. És autor de nombroses publicacions sobre el tema i també ha intervingut en congressos, alguns fora d’Espanya. Des del 2005 ve participant com a co-director en el jaciment protohistòric de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès, lloc on s’han localitzat les llavors de raïm més antigues, segle VII s C., mai trobades fins ara a Catalunya. També forma part de l’equip multidisciplinari de la Universitat de Barcelona i que, està excavant des del 2006 la ciutat romana d’Altiburos a Tunisia.

alba-castellano-aragones

Alba Castellano Aragonés (Lleida, 1991):

És graduada en Història per la Universitat de Lleida (2014) i té el màster en Arqueologia Clàssica, per la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona (2016). La seva especialització és l’estudi dels elements ceràmics arqueològics. Ha participat en diverses excavacions a Catalunya, entre les quals en destaca la dels Vilars (Arbeca) i la Timba de Santa Bàrbara (Castellet i la Gornal-l’Arboç) i a l’Aragó, a l’assentament ibero-romà dels Castellassos (Tamarite de Litera). També ha participat en excavacions a Itàlia, a la ciutat romana de Pompeya (Nàpols) i l’assentament fenici púnic de Monte Sirai (Sardenya).

En acabar la conferència es farà la presentació oficial de la publicació “Història Gràfica de Cunit”, obra de Roger Benito Julià, editada per la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Cunit

Pots descarregar-te el diptic18

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s