Visita guiada al poblat ibèric del “fondo del roig” de Cunit

La visita guiada al poblat ibèric tindrà lloc el dia 18 de maig,  sortida des de la plaça de la Vil.la a les 10h.

En aquesta jornada farem una petita caminada per visitar l’assentament ibèric del Fondo del Roig, situat a ponent del nostre terme i fregant l`autopista.

Aquest jaciment va ser descobert casualment, en els treballs previs d’ adequació dels terrenys per la construcció de l`autopista, als 90. És un petit assentament rural dedicat principalment a la producció de cereals, majoritàriament civada, com s`ha deduït de les anàlisis de les llavors trobades en l`excavació en l`interior dels habitatges. Té una superfície de 360 m2 i compren diverses habitacions – algunes de dos pisos – articulades al voltant d`un pati descobert. És un clar exemple del poblament disseminat, que comentàvem en l`article precedent de la Cossetània. Només en el terme de Cunit es tenen documentats tres assentaments ibèrics més : Puig Pelòs, Les Figueretes i El Corral del Castell, que era el més important.
Creiem que tots ells depenien de la Ciutadella de Calafell, residència del cabdill que des de la seva fortificació, feia les tasques de control, recaptació i vigilància d`aquest sector de la nostra comarca.

El Fondo del Roig es conserva relativament en bones condicions. Els molts segles que va passar recobert de bosc en va possibilitar que en la seva excavació es trobessin parets de més d’ un metre d`altura i que van permetre també fer-ne una hipotètica reconstrucció. Tots els intents per desplaçar l`autopista uns metres més enrere van ser infructuosos. Si s`hagués aconseguit hauria quedat un espai immillorable per la seva correcta adequació i visita, totalment a l’aire lliure, Ara ha de compartir l`espai amb els volums de ciment i formigó, tot sempre en ares del mal anomenat progrés

Aquesta és la hipotètica reconstrucció del jaciment del Fondo del Roig. El fet de trobar-hi parets molt gruixudes i caixes d`escales fan pensar en la més que   segura existència d’ habitatges de dues plantes.

poblat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s