Propera conferència; La Cossetània, segles IV-II a JC

La conferència tindrà lloc el dia 19 d’abril a les 19h a l’Espai Associatiu de Cunit , Carrer Sant Joan num.4, nucli antic.

A CÀRREC D’EN JORDI MORER DE LLORENS

El conferenciant d’aquest trimestre és el Sr. Jordi Morer de Llorens, llicenciat en Geografia i Història, per la Universitat de Barcelona. Porta molts anys dedicat íntegrament a l’arqueologia.
També ha treballat en molts jaciments de les nostres comarques més properes. De fet actualment estan fent diverses excavacions a les valls del riu Foix i del seu tributari, la riera de Marmellar, on han posat al descobert nous assentaments ibèrics.

En la seva xerrada ens parlarà de la Cossetània, segles V – I a JC. La Cossètania era la regió ocupada per la tribu o la ètnia dels cossetans. Una gran regió que comprenia des del coll de Balaguer pel sud, fins el massís del Garraf per l’est.

La serra de l’Argentera i les muntanyes de Prades eren el límit per ponent , les serres de La Llacuna i Puigfred fixaven els límits pel nord-oest i pel sud gaudia d’una àmplia façana marítima.
És a dir que comprenia tot el Penedès, part de l`Anoia, tot el Camp de Tarragona i part de la Conca de Barberà. La seva capital era KESSE, que quasi tots els investigadors situen a Tarragona. A la nostra comarca la població més important era l’assentament de Les Masies de Sant Miquel, a Banyeres. Un nucli de pla, dotat amb torres, muralles i un fossat al costat d’un torrent. El poblament en general era molt disseminat amb diversos petits nuclis rurals – com les actuals masies – depenent d`una entitat, no gaire llunyana, ja de caire més gran.
De fet amb l’arribada dels exèrcits romans l’any 218 a JC. comandats per els germans Escipions , la ciutat de Kesse va passar a ésser el seu quarter general, amb la construcció d’un gran campament militar que va prendre el nom de Tàrraco. Va ser el començament del declivi de la Cossetània ibèrica.

ceramica

Fragment d’una gerra de doble vora, on es distingeix la decoració amb el dibuix d`un llop amb la boca oberta i ensenyant la llengua i les dues filades de dents. És un exemplar únic en l’arqueologia catalana. Procedeix també del Corral del Castell

monedes

Moneda ibèrica encunyada a Kesse,   Tarragona, la capital de la Cossetània.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s